Temiz olmak, hijyen kurallarına uymak, kişinin hem kendi sağlığı hemde birlikte yaşadığı insanların sağlığı için çok önemlidir. Ellerimizi yıkadığımızda bile binlerce bakteri ve hastalıktan korunmaya başlarız. Yaşadığımız ortamların temiz olması da en az kişisel temizliğimiz kadar önemlidir.
Yaşadığımız ortamın, lavabo ve tuvaletlerin, yiyecek ve içeceklerin ve hatta buzdolabının hijyeni de en az kendihijyenimiz kadar önemlidir. Hijyen ipuçlarından en önemli olanları ve hayat kurtaranları şunlardır:
- Kapı kolları sürekli olarak temas halinde olduğumuz, en çok bakteri üreten ve sağlığımızı riske atan şeylerin başında gelir. Kapı kollarını nemli bir bezle ve uygun temizlik malzemeleriyle silmek oldukça önemlidir.
- Tuvalet, lavabo ve banyolar en çok hijyen aradığımız yerlerdir. Tuvalette en önemli konulardan biri klozet kullanımıdır. Carsa kapağının kapalı tutulması, önce ve sonrasında kağıtla silinerek mutlaka temizliğinin yapılması gerekir.
- Tuvaletleri bol su dökerek yıkamak ve sıklıkla havalandırmak, bakteri oluşumunu engellemek adına oldukça önemlidir.
- Tezgahlar, bakterilerin üremesi için en uygun noktalardır ve bundan dolayı tezgâhtemizliği sıcak suyla yapılmalı ve kullanılan bezler her gün yıkanmalıdır.
- Mutfak, sürekli su olan ve ıslak bir alan olduğu için bez havlu yerine kâğıt havlu kullanılmalıdır.
- Mutfakta kullanılan sünger ürünleri de en az bezler kadar bakteri oluşturur. Bu yüzden süngerler sıklıkla değiştirilmelidir.
- Yemek yapmaya yardımcı bıçaklar, tahta kaşıklar ve kesme tahtaları ıslaklıkla beraber bakteri üretimine başlarlar ve onları kontrol etmek zordur. İşiniz biter bitmez temizliğini yapmalı ve dik bir şekilde koyarak suyunun akmasını sağlamalısınız.
- Buzdolapları her gün defalarca açılır ve kapanır. Elimizde bulunan bakteriler de sürekli oradan oraya geçiş yaparlar. Kapak ve iç kısım en az ayda bir keztemizlenmelidir.
- Mümkünse mutfakta yağ, kir ve bakteri barınmasına izin vermeyecek kendi kendini temizleme özellikli perdeler kullanın.
- Yataklar yıkanamadığı için onların havalandırılması ekstra önemlidir. Uykudayken vücudumuzdaki bakteriler yatağa, yastığa ve yorgana geçerler. Yorganlarımız, yastıklarımız ve çarşaflarımız haftada bir değiştirilmelidir.